SAKUI ApS Automotive Universe kræver at du logger ind for at se dette indhold i fuld længde.
Kontakt os for at oprette et abonnement. Er din virksomhed allerede abonnenter, tryk da på log ind.
Fakta i sagen
Landsskatteretten har truffet en afgørelse i en sag om fristoverskridelse vedrørende en Ferrari med en registreringsafgift på over 2,4 millioner kroner. Den 17. april 2020 indgik et leasingselskab en aftale, der skulle starte 1. maj 2020 og løbe i fire måneder. Samme dag som aftalen blev indgået, registrerede leasingselskabet bilen i Motorregistret med en firemåneders kontrakt, altså 14 dage før leasingperioden jf. leasingkontrakten skulle begynde. Dette medførte, at bilens forholdsmæssige afgift blev forskudt i forhold til leasingaftalen, hvilket resulterede i, at to uger af afgiften blev brugt, før den formelle leasingperiode mellem leasinggiver og leasingtager begyndte.
Som følge heraf udløb afgiftsperioden allerede 16. august 2020, uden at nogen af parterne var opmærksomme på det. Motorstyrelsen sendte en meddelelse til leasinggiver ti dage senere, hvorefter leasinggiver kontaktede mellemforhandleren, som informerede leasingtager. Bilen blev derefter sat på en ny én-måneds kontrakt og afmeldt 27. september 2020.
Motorstyrelsens afgørelse
Som i lignende sager traf Motorstyrelsen først en (systemgenereret) afgørelse om, at der skulle betales en ekstra måneds afgift på grund af fristoverskridelsen. Et år senere ændrede Motorstyrelsen dog holdning og besluttede at kræve fuld afgift for køretøjet, svarende til 2.421.413 kroner. Denne beslutning om fuld afgift var forventelig og i tråd med tidligere afgørelser, da fristoverskridelsen skyldtes leasinggivers fejl, og således ikke kunne tillægges leasingtagers forhold. Motorstyrelsen påpegede endda, at leasinggiver burde have forudset problemet, eftersom den forholdsmæssige afgift var forskudt i forhold til aftalen.
Klagerens påstand
Leasinggiver anførte i Landsskatteretten, at kravet om fuld afgift burde frafalde, da der var tale om en åbenlys fejl. Hvis fejlen var blevet opdaget før 16. august, kunne den være blevet rettet, og fristoverskridelsen undgået.
Derudover argumenterede leasinggiver for principper fra tidligere fristoverskridelsessager: Motorstyrelsen bør ikke kunne ændre gamle afgørelser til skade for leasinggiver, da det skaber en urimelig situation for branchen, især fordi bilen ofte er solgt videre, når kravet om fuld afgift opstår.
Motorstyrelsens indstilling til Skatteankestyrelsen
Da leasinggiver klagede, blev sagen sendt til Skatteankestyrelsen, som gav både Motorstyrelsen og leasinggiver mulighed for at kommentere hinandens udsagn. Motorstyrelsen fremlagde her et nyt argument: Køretøjet skulle fuldt afgiftsberigtiges allerede fra 17. april 2020 – dagen, hvor den forkerte forholdsmæssige afgiftsperiode begyndte. Årsagen var, at en gyldig leasingaftale er en forudsætning for at betale forholdsmæssig afgift, og det var ikke opfyldt i denne sag, da de to perioder var forskudt.
Landsskatterettens afgørelse
Landsskatteretten stadfæstede Motorstyrelsens afgørelse og ændrede afgiftstidspunktet til 17. april 2020. Der skal derfor betales fuld afgift af bilens værdi fra denne dato, dog med fradrag for den allerede betalte forholdsmæssige afgift for perioden. Retten bekræftede, at Motorstyrelsen har ret til at genoptage sager, og at fristoverskridelsen i dette tilfælde udelukkende skyldtes leasinggivers fejl i registreringen. Skylden kunne derfor ikke tilskrives leasingtager.
Vores bemærkninger
Denne sag bringer ikke noget nyt, men understreger vigtigheden af at indtaste korrekte oplysninger i Motorregistret og i øvrigt sikre at oplysninger i leasingaftalen stemmer overens med registreringen. Her har en fejl kostet 2.421.413 kroner. Dette tab kan leasinggiver eventuelt forsøge at minimere ved at anmode om eksportgodtgørelse, under forudsætning af, at de stadig ejer bilen.
Hvis man som leasingselskab modtager en automatisk afgørelse om en måneds ekstra afgift på grund af fristoverskridelse, og den manglende afmelding ikke skyldes leasingtager, eller hvis dette ikke kan bevises, kan det overvejes at beholde bilen i sin portefølje, indtil Motorstyrelsens frist for at ændre afgørelsen er udløbet (tre år). Dette gælder især for biler i denne prisklasse.
Publiceret: 04. 03. 2025
Lasse Holmen Møller
Senior Advisor
+45 25 500 274
lm@sakui.dk
Morten Knudsen
Assistant
mk@sakui.dk